Mag je een heftruck bedienen zonder certificaat? En wie is er aansprakelijk als het toch fout gaat? De regels rondom het bedienen van machines zoals een heftruck, verreiker of hoogwerker kunnen onduidelijk zijn. Soms wordt gedacht dat een certificaat verplicht is, maar wat zegt de wet nu écht? En hoe zit het met de risico’s als er een ongeluk gebeurt? In dit artikel leggen we het helder uit. Een kleine spoiler vooraf: een certificaat is niet verplicht, maar opleiden wel!
Wettelijke verplichtingen volgens de Arbowet
Een certificaat voor machines zoals een heftruck, verreiker of hoogwerker is niet wettelijk verplicht. Wél stelt de Arbowet dat iedere werknemer die met deze machines werkt, voldoende en aantoonbare instructie moet hebben gekregen. Dit is vastgelegd in artikel 8, lid 1 van de Arbowet.
De wet geeft echter geen specifieke richtlijnen over hoe de instructie eruit moet zien. Maar: de werkgever moet kunnen aantonen dat er instructie is gegeven. En dat wordt belangrijk op het moment dat er iets misgaat. Bij een incident of arbeidsongeval zal de Arbeidsinspectie willen zien dat de werkgever aan zijn verplichtingen heeft voldaan.
De rol van het certificaat
Er moet dan sprake zijn van aantoonbare deskundigheid. Ook moet er goede documentatie worden bijgehouden van wie wanneer getraind is. Een certificaat – zoals dat van Safeinspect – is in veel gevallen een slimme en praktische oplossing.
Een certificaat is namelijk een bewijs van bekwaamheid. Met een certificaat laat je zien dat iemand vaardig is in de bediening van de machine, bekend is met de veiligheidsvoorschriften en op de hoogte is van relevante wet- en regelgeving. Dit maakt een certificaat waardevol, zéker als er ooit iets misgaat. Het vereenvoudigt de bewijslast richting inspectie en verzekeraars. Daarnaast zijn certificaten meestal vijf jaar geldig, waarna een opfriscursus vereist is om de geldigheid te verlengen. Zo blijft de kennis up-to-date.
Verzekeringen en aansprakelijkheid
Een ander belangrijk aspect zijn de verzekeraars. In de praktijk vereisen veel verzekeraars wél dat er een geldig certificaat aanwezig is voor volledige dekking. Gebeurt er een ongeval en heeft de chauffeur geen certificaat? Dan kan het voor een werkgever lastig zijn om aan te tonen dat aan alle wettelijke eisen is voldaan. Lukt dat niet? Dan kan de verzekeraar besluiten om de schade niet te vergoeden. De eindverantwoordelijkheid ligt immers altijd bij de werkgever. Die moet ervoor zorgen dat werknemers over de juiste kennis en vaardigheden beschikken. Met een certificaat sta je als werkgever een stuk sterker.
Kies voor de zekerheid van een certificaat
Een certificaat mag dan niet verplicht zijn, een opleiding wel. En dat is wel verstandig. Kies daarom voor een (combinatie) heftruck, hoogwerker of verreiker certificaat van Safeinspect en investeer in veiligheid, professionaliteit én gemoedsrust.